tisdag 23 oktober 2012

Beirut dag 2

Dagen började med frukost. Nice frukost lite libanesiskt inspirerat med halloumi, syrad yoghurt, granatäpple etc.

Igår var vi och vandrade efter Hamra road ett område vi bor i som är nybyggt och turistigt. Där mitt på gatan ligger H&M, superflashigt precis som på drottninggatan. Kändes ytterst malplacerat. Men men det fanns ju också veromoda och jack&jones.

Dagen idag har vi spenderat med att gå igenom projektplanen för YAP, både utvärderat 2012 och tittat på 2013. Vi åt lunch vid havet (Medelhavet) och fick en promenad genom staden. Det är fortfarande samma syn, några nybyggda hus några fallfärdiga för de som bor här är det tydligt när de byggdes Ranja, från YAP, berättade att det där huset är från 40-talet, det från 80-talet etc.

Människor som bor och arbetar i Libanon har ingen möjlighet att överhuvudtaget spara pengar. De har dåligt vatten och elen fungerar bristfälligt. För vissa kostar det en halv månadslön att ha välfungerande el. Det är väldigt dyrt att köpa hus och lägenhet och egentligen är det utlänningar som bara har råd och priserna stiger. Som lösning åker väldigt många utomlands. De lever 180% över deras BNP idag. Dessutom byggs det massa nya lägenheter men bara lyxlägenheter på över 200 kvm.

Stämningen i Beirut är positiv, pubar är öppna, folk ser välmående ut. Har hittills bara sett en man på gatan. Dock såg vi nu barnarbete, en pojke som säljer blommor.  De lever väl men över sina krediter och långsiktighet är inte en möjlighet i vardagen.

Idag är medelåldern för att gifta sig 32 för män och 34 för kvinnor. Människor har inte råd innan. Barn, eget boende etc. får vänta.

Till demonstrationerna så har de slutat. Vi fick en genomgång av den politiska situationen i Libanon i morse av Kamal men den skriver jag mer om sen.

Maten är fantastisk, vi åt massor av meze till middag och mums, jag skulle kunna äta libanesisk alla dar i veckan. Fick min väska idag också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar